Poniedziałek, 2024-05-20
Imieniny: Bazylego, Bernardyna
Poniedziałek, 2024-05-20
Imieniny: Bazylego, Bernardyna
Przez dwa dni, 27 i 29 października uczniowie z klas: Ia, Ib, IIa, IIb, IId i IIIb uczestniczyli w warsztatach kształcących umiejętność dekorowania wypieków. Pani, która prowadziła warsztaty rozpoczęła je od pogadanki o jesieni, potem pokazała kila warzyw, zwróciła szczególną uwagę na dynię, cukinię i marchewkę. Dzieci dowiedziały się, że te warzywa mogą być smacznym i zdrowym dodatkiem do ciasta.
Po rozmowie uczniowie otrzymali produkty do dekoracji oraz pachnące babeczki marchewkowe lub dyniowe. Każdy z zapałem zabrał się do pracy. W ruch poszły spożywcze pisaki, polewa i różnokolorowe posypki. Dzieci pracowały z dużym zaangażowaniem i wykazały się kreatywnością podczas dekorowania swoich babeczek.
Na zakończenie ślicznie zapakowały do pudełeczek swoje wyroby i zabrały do domu, żeby swoimi umiejętnościami pochwalić się przed rodziną.
Tekst: Maria Szymoniak
Zdjęcia: Maria Szymoniak, Teresa Dopke